Uluslar arası standartlara göre porselen tipi karo, yüksek basınçlarda preslenmiş seramik hammaddelerinden mamul bir seramik türüdür.
Seramik bilinen en eski yapı elemanlarından biridir.
Granit seramik karo üretiminde kullanılan killer, tipik Porselen killeridir, sırlı karo üretiminde kullanılan hammaddelere oranla çok daha saftır ve tane boyutları daha incedir. Su emme derecesi 0.5% ten azdır. Bu karolar B1a sınıfı en yüksek vasıflı ürün ( teknik porselen , granit seramik ) olarak tanımlanırlar.
Porselen olmayan karoların su emme dereceleri bu değerlerden büyüktür. Genel olarak granit seramikler fullbody olarak anılırlar. Bünye rengi, ayrı bir sırlama işlemi yapılmadığından dolayı çamurun pişme rengidir. Çamur rengi ise boyanın hammaddelerle birlikte öğütülmesi ile verilebileceği gibi ayrı bir değirmende açılmış boyanın çamur karıştırma havuzlarında renksiz çamura ilavesi ile de verilebilir.
Karo porselenler talebe göre mat veya parlatılmış olarak tüketiciye sunulur. Parlak porselen karolar, mat karoların taşlanması sonucunda elde edilir. Parlatma işlemi, karonun üst yüzeyinde, fırınlama aşamasında oluşan, çok sert tabakanın bir kısmının yok olmasına neden olduğundan parlatılmış yüzeylerin lekeye dayanımı mat yüzeylere göre biraz daha düşüktür.
2. Nano Nedir ?
Su emme oranı düşük ve kir tutmamasını sağlamaktadır. Sonucunda bakım gerektirmemesi ve çok uzun ömürlü olması gibi özellikleri nedeniyle bina dış cephe kaplamalar için de ideal bir malzemedir. Temizlik ve bakımı kolaydır.
Hijyen: Porselen karoları, sanayi tesisleri, hastaneler kadar banyo ve mutfaklar için de en iyi seçimdir, çünkü hijyendir. Ayrıca Hipoallerjeniktir, toza, mantara bakteri yuvalanmasına izin vermez.
3. PEI nedir ?
Dayanım sınıfları PEI değeriyle tanımlanır. Granit Seramik karolar, sağlamlıkla estetiği bir arada buluşturan, seramik teknolojisinin en son ürünüdür. Eğilme dayanımı: 550 kg/cm² dir. PEI değeri: 4 -5 olmalıdır.
Konut içi uygulamalar için, PEI (Yüzey aşınma) değeri, sertlik, lekelere dayanım, kimyasallara dayanım ve kolay temizlenme gibi teknik özellikler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
4. R sınıfı nedir ?
Kayma Direnci (yaya kullanım alanları için) / Slipperiness (for pedestrian circulation areas only) R: 9 - 10 - 11 - 12 - 13 / CLASS: A - B - C / DIN 51130 / DIN 51097
5. NPD sınıfı nedir ?
Kayma Direnci (araç kullanım alanları için) Skid Resistance (only for external uses in vehicular circulation areas)
6. Polished Porcelain Tiles (Parlak Sırsız Porselen Karo ) tanımı nedir ?
Kuru presleme veya çekme metodlarından birisiyle şekillendirilmiş seramik karodur. Ayrıca yüzeyinde sır tabakası bulunmaması sebebiyle görünüm olarak homojen bir yapısı bulunmakta, renk desen gibi estetik unsurlar bünyenin renklendirilmesi ile sağlanmaktadır. Genel olarak özellikle sırsız porselen karolar yüksek aşınma dayanımları sebebiyle iş alanları için uygundur.
Parlak porselenlerde lekelenme durumunda, lekenin kalıcı olmaması için, hiç beklemeden leke çıkarıcı malzemelerle karo yüzeyinin temizlenmesi gerekir. Asit ve bazlara karşı duyarlıdır. Donmaya karşı çok dirençlidirler. Kayma riskine karşı kullanılabilecek en uygun malzemedir. Güneş ışığı veya yapay aydınlatma ile yayılan ışıktan etkilenmez.
Teknik porselen Granit seramik karolar, aşındırıcı maddelere maruz kalan ve yaya sirkülâsyonunun çok fazla olduğu (alışveriş merkezleri, galeri, çarşı, kafeterya girişleri ile bunlara ait dolaşım alanları, reyonlar) zeminlerde kullanılır.
7. Glazed Porcelain Tiles ( Sırlı Porselen Karo ) tanımı nedir ?
Kuru presleme veya çekme metodlarından birisiyle şekillendirilmiş, yüzeyi su geçirimsiz bir tabaka ile kaplanmış seramik karodur, bu su geçirimsiz tabaka genel olarak sır olarak adlandırılır, renk desen dekor gibi karoya estetik ve albeni katan unsurlar bu sır tabakasına yapılır.
Bu tabakanın fiziksel dayanımı özellikle aşınmaya dayanımı karonun fonksiyonellik ve estetikliğinin devamlılığı için önemlidir, yere döşenen tüm sırlı karolar için üreticiler tarafından kataloglarında verilen aşınma değerlerine dikkat edilmeli önerilen döşeme alanlarına göre karo seçimi yapılmalıdır.
8. Doğru Ürünü Nasıl Seçmeliyim ?
Ürün seçiminde, estetik özelliklerin yanı sıra teknik özellikleri de inceleyiniz.
Seramik karo kaplama yapacağınız alanın kullanım şartlarının nasıl olacağını göz önünde bulundurarak seramik karo seçiminizi ona göre yapılmalıdır.
Karoların kimyasallara dayanım, kaymazlık, aşınma, leke tutmazlık, su emme, sertlik, anti bakteriyel olma, gibi birçok farklı teknik özelliği bulunmaktadır ve bu teknik özellikler TS EN 14411 maddeleri uyarınca belirlenmiştir.
Seramik uygulamalarında kaymazlık ve lekelere dayanım ön plana çıkar. Konut içi uygulamalar için, PEI (Yüzey aşınma) değeri, sertlik, lekelere dayanım, kimyasallara dayanım ve kolay temizlenme gibi teknik özellikler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Ortak kullanım alanlarının tasarımlarında, çok yoğun trafiğe maruz kaldığı için, Otel, okul, havaalanı gibi kamuya açık alanlarda özellikle çizilmelere, aşınmalara ve darbe dayanımına dayanıklı yüksek mukavemetli malzemeler kullanılmalıdır
Dış mekana döşeme yapılacaksa, porselen ürünlerimiz tercih edilmeli, yer karosu döşenecekse bu özelliklere uygun yapıştırıcı ve su geçirmez, dona dayanıklı derz dolgu malzemesi kullanılmalıdır.
9. Ne Kadar Sipariş Vermeliyim?
Seramik ihtiyacınızı belirlemeden önce, ne tipte döşeme yapacağınıza karar vermelisiniz. Diagonal mi? Paralel mi? Toplam alan düşünüldüğünde kullanılan metraj değişmez. Ancak döşeme tipine ve döşenecek alanın şekline bağlı olarak kesme zayiatı fazla olabilecektir.
Karolar arasında ne kadar derz boşluğu olacağına karar vermelisiniz. Genelde küçük ebatlarda 2- 3mm, orta ebatlarda 3 mm, büyük ebatlarda 3-4 mm tercih edilir.
Seramik uygulamalarının, derzsiz döşenmesini tavsiye etmeyiz.
Kaç m2 seramiğin süpürgelik olarak kullanılacağı tespit edilmelidir.
İleride tadilat amaçlı kullanılacağı düşünülerek siparişlerinizi % 10 fazla vermenizi öneririz. Unutmayınız ki ilerleyen zamanlarda ürünün devamını veya aynı renk tonunu bulmanız mümkün olmayabilir.
Artan ürünü ambalajı ile birlikte muhafaza ediniz.
10. Granit Seramik Uygulanması ve Granit seramik türüne göre uygun yerde kullanılmalıdır. Peki kullanılmazsa ne olur?
Uygun seramik seçimine,uygun biçimde döşenmesine , Bu iki koşul yerine getirildiği takdirde, seramik hem uzun yıllar kullanılır, hem de sağlıklı bir ortamda yaşamanıza yardımcı olur. Uzman olmayan kişilerce döşenen seramikler, kısa sürede hasara uğrayabilir. Bu durum, seramiğin değil, uygulama yapan kişinin kusurudur.
Döşeme yapılırken, dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de seramik döşenecek yüzeyin pürüzsüz ve düzgün olmasıdır. Eğer, döşenecek yüzey pürüzlü ise döşeme öncesi giderilmeli ve pürüzsüz hale getirilmelidir. Döşenecek yüzeyde eğrilik varsa, bu da döşeme öncesi mutlaka giderilmelidir.
Döşemeye nereden başlanacağı da önemli bir noktadır. Başlangıç noktası ,iyi seçilmediği takdirde, duvar dipleri ve kapı ağızlarında göze hoş görünmeyen şekil bozuklukları olur. Döşemede kullanılacak harç malzemesinin seçimi de önemlidir. Uygun harç malzemesi seçilmeli ve kataloglarda belirtilen oranlarda karıştırılarak kullanılmalıdır.
Döşenen seramiklerin yerine oturması için belirli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu süre mevsime, hava durumuna ve bulunulan bölgeye göre değişir. Genellikle 24-48 saattir. Bu süre geçmeden döşenen seramiklerin üzerine basılmaması ve ağırlık konulmaması gerekir. Aksi halde, iyi yapışmayan seramikler yerinden oynar.
Seramik yer karoları arasında döşeme boşluğu olarak 3 milimetre bırakılması önerilmektedir. Duvar karoları için derz aralıkları 2 milimetre ve rektifiye karoların 1 milimetre derz aralığı ile döşenmesi gerekmektedir. Daha fazla aÁçıklık görünüm¸ çirkinleştirir. Açıklık yer karosu için 3 milimetre, duvar karosu için 2 milimetre ve rektifiye karolar için 1 milimetreden daha az olursa , seramik uçları birbirine sürtünerek, kenarlarda kırılmalar oluşur.